Мандри предупреждават, че стоката им залежава Краставиците са все по 7

...
Мандри предупреждават, че стоката им залежава Краставиците са все по 7
Коментари Харесай

Държавният натиск върху цените свали мляко и масло надолу... със стотинки

Мандри предизвестяват, че стоката им залежава
Краставиците са все по 7 лева. за кг без промоция

Цените на едро на главните храни по борсите първи реагираха на масираните инспекции, които страната се закани да прави. За последната седмица те понижиха леко като се изключи някои оранжерийни зеленчуци, които сезонно нарастват.

Млякото и млечните творби поевтиняха са надолу с 1-2 %, само че откакто към този момент бяха стигнали рекордни висоти.

Например кашкавалът е поевтинял с 6 стотинки по цени на едро за седмица, само че междинната му цена за България е 18,04 лева, а не липсват и градове, в които го продават против 19,50 лева, като в Сливен. (Виж инфографиката.)

Кравето сирене поевтиня с 2 ст. за пет работни дни, само че междинната му цена на едро при започване на седмицата беше достигнала 11,20 лв.

Поскъпва обаче сиренето с растителни добавки, чиято междинна цена е на половина на кравето. Тенденциято най-вероятно ще продължи, тъй като най-големият производител на палмово масло в света – Индонезия, разгласи в четвъртък, че отново свива с 20% износа на суровината, защото има намерение да я влага в химическата индустрия. При сходна обстановка предходната пролет цената на палмовото масло в целия свят подскочи, а у нас сиренето с палмово масло стартира да приближава това на кравето.



Киселото мляко и маслото също поевтиняха със стотинки, а прясното мляко спря да поскъпва

Изкупните цени още от януари вървят надолу и в петък ръководителят на Националния съюз на говедовъдите в България Михаил Михайлов съобщи по БНР, че желаят от земеделското министерство особено позволение да унищожат част от създаденото мляко. Според него разноските за един литър мляко се движат сред 1,34 и 1,52 лева, до момента в който изкупните цени от огромните ферми са паднали до 1,10 лева, а от дребните – и под 90 ст. За съпоставяне, цените на прясното мляко в магазините е сред 2,35 и 3 лв. съгласно маслеността. Млекопроизводителите изясняват, че имат доста залежала продукция, която явно не може да се продаде при сегашните високи цени в магазините.

Натискът върху изкупните цени на млякото евентуално ще се отрази и през идващите седмици върху млечните артикули, само че следва да се види дали те ще поевтинеят и при крайния консуматор, или ще спрат по-нататъшно повишаване.

Плодове като ябълки, круши, портокали, банани предимно поевтиняват

В същото време обаче оранжерийната продукция от домати и краставици нарастват и междинната цена на краставиците по борсите е към този момент 4,48 лева, а в магазините доближава по 7 лв. за кг

Внесените от Турция, Гърция и Албания оранжерийни краставици костват с съвсем цялостен лев по-евтино. Дори когато има промоция, т.е. комерсиална верига има пряк контракт с производител или вносител, цената пада до 5-6 лв..

Продължават да нарастват и всички останали зеленчуци като моркови, картофи, зеле, лук, карфиол, броколи и така нататък Морковите по магазините да вземем за пример всеобщо са към този момент 2 и над 2 лв. килото и на процедура са единствено с към 1 лев по-евтини от биоморковите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР